Primele zile friguroase ale acestei toamne au adus și primele griji, în așteptarea unei ierni mai scumpe decât oricare de până acum. Prețul gazelor naturale, care a crescut recent cu 5% pentru populație și cu 10% pentru firme, se pregătește să dea o nouă gaură în buzunarele și așa peticite ale românilor. Sursa: Adi Pîclişan
Dacă în blocurile racordate la rețeaua centralizată de încălzire lumea îngheață deocamdată de frig, pentru că nu s-a dat drumul încă la sistem, cei cu centrale de apartament pot simți de pe acum binefacerile ultimelor scumpiri.
Pentru un apartament de trei camere, unde consumul mediu pe timp de iarnă este de circa 8-10 metri cubi de gaze pe zi, în cele patru luni friguroase (noiembrie – februarie) se plăteau până acum circa 250-300 de lei pe lună, în total între 1.000 și 1.200 de lei în toată perioada.
De acum, iarna va costa 1.100 – 1.300 de lei, dacă luăm în calcul faptul că scumpirea se aplică și pentru lunile septembrie și octombrie, când consumul e ceva mai mic. La fel se întâmplă și în cazul apartamentelor mai mici, evident la o scară mai mică a prețului. Este și cazul celor care, deși au încălzire centralizată, folosesc și aragazul, din cauza costurilor mai mici sau a ineficienței caloriferelor.
Mangalia, polul frigului în calorifere
Pentru cei care sunt conectați la încălzirea centralizată, lucrurile sunt încă neclare. În unele orașe se vorbește deja de scumpiri, neputând fi suportate și în acest an subvențiile de la bugetul local, în condițiile creșterii cu 10% a prețului gazelor. Cel mai grav caz pare să fie, la fel ca și anul trecut, cel din Mangalia, unde Primăria și Consiliul Local încearcă să preia termoficarea orașului de la firma Callatis Therm, după ce aceasta a obținut în instanță creșterea prețului gigacaloriei de la 462 de lei până la 670 de lei. Dintre marile orașe, discuții despre