Sorin Ovidiu Vîntu (foto) s-a folosit de operaţiuni economice extrem de complexe pentru a ascunde banii obţinuţi din delapidarea FNI.
Sumele încasate au fost trecute prin firmele sale şi prin alte firme, susţin procurorii de la Parchetul General, în rechizitoriul întocmit omului de afaceri pentru implicare în cea mai amplă escrocherie postdecembristă. Acest dosar a fost disjuns din cel în care au fost trimişi în judecată Ioana Maria Vlas şi Nicolae Popa. Deşi Popa a primit 15 ani de închisoare, iar Ioana Maria Vlas a fost condamnată la 10 ani, pentru Sorin Ovidiu Vîntu procurorii cer instanţei condamnarea la doar 7 ani de închisoare.
Ziarişti la curtea lui SOV
Banii escrocaţi de la FNI au ajuns şi în conturile unor cunoscuţi jurnalişti. Conform procurorilor, în luna martie 1999, Vîntu a plimbat în mai multe conturi mari sume de bani retrase de la FNI. În final, 980 de milioane de lei vechi au fost direcţionaţi în contul „Editurii Cristoiu" SA, reprezentând aport la capital pentru Sorin Ovidiu Vîntu (670 de milioane de lei vechi), Ion Cristoiu (300 milioane de lei vechi) şi Nicolae Popa (10 milioane de lei vechi).
O lună mai târziu, în luna mai 1999, în contul firmei Mihai Tatulici Production SA au intrat 1,544 miliarde de lei vechi, reprezentând „plată contract cesiune părţi sociale". La sfârşitul anului 1999, Vîntu a virat 2,973 miliarde lei vechi în contul lui Mircea Dinescu, de la care a cumpărat acţiunile deţinute la firma Caţavencu SA, care edita la acea vreme revista „Academia Caţavencu". Şi jurnalistul Dan Andronic a beneficiat de peste 30 de miliarde de lei vechi, bani proveniţi din conturile FNI, retraşi de Sorin Ovidiu Vîntu.
Sponsorizări din banii scoşi de la FNI
Tot din banii despre care procurorii spun că au fost delapidaţi de la Fondul Naţional pentru Investiţii, Sorin Ovidiu Vîntu a achiziţionat mai multe imobil