Nivelul crescut al colesterolului reprezinta un semnal de alarma pentru organism. Aceasta substanta duce la formarea depozitelor de grasime pe artere, ingustandu-le sau chiar blocandu-le.
Asadar, un nivel crescut al colesterolului duce la un risc mai mare de infarct miocardic, angina pectorala, accident vascular cerebral sau boli cardiovasculare. Tratamentul adopat prescris de catre medic trebuie neaparat completat cu un stil de viata sanatos, miscare fizica si, mai ales, adoptarea unei diete alimentare corespunzatoare.
Din fericire, avem la indemana numeroase alimente cu ajutorul carora putem tine sub control colesterolul sau chiar putem micsora nivelul acestei substante in corp. Site-ul Prevention le prezinta pe cele mai bune 10 alimente care scad colesterolul.
1. Soia - alternativa gustoasa si sanatoasa
Atunci cand vrei sa iti tii sub control nivelul colesterolului ar trebui sa reduci consumul de grasimi saturate. Cele mai multe grasimi saturate se gasesc in unt, lapte, smantana, carne, ulei de palmier sau ulei de nuca de cocos. Pe acestea ar trebui sa le inlocuiesti cu diverse produse din soia care contin isoflavone, substante care reduc nivelul de colesterol.
Cum sa o consumam? - sub forma de tofu, faina, nuci si lapte din soia, granule din soia, pe care le poti folosi la prepararea diverselor mancaruri, sau suplimente alimentare din soia.
Doza recomandata - cel putin 25 de grame de soia pe zi.
2. Boabele de fasole - sursa bogata in fibre solubile
Mananca in fiecare zi o ceasca de diverse feluri de fasole si iti vei asigura portia zilnica de fibre, micsorandu-ti in acelasi timp nivelul colesterolului cu aproximativ 10%, in doar 6 saptamani. Fibrele solubile continute de fasole ajuta la echilibrarea colesterolului, dar si la prevenirea bolilor de inima.
Pe