Li Jinsui este un cetăţean chinez care a investit echivalentul a 250.000 de euro pentru a pune pe picioare o afacere care ar putea părea bizară: Yunnan Insect Biotechnologies, care propune clienţilor săi o gamă variată de produse: larve, pudră din proteine extrase din exoscheletul insectelor, dar şi insecte întregi, toate destinate consumului, atât de către oameni, cât şi de către animale, relatează Le Monde.
Afacerea care a prins contur în 2009, în oraşul Kunyang, oraş-satelit al capitalei provinciei Yunnan, nu este, însă, tocmai o noutate în lumea ştiinţifică. Din ce în ce mai mulţi experţi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru alimentaţie şi agricultură văd în dezvoltarea entomofagiei (n.r.: hrănirea cu insecte) un substitut pentru hrana bazată pe carne, inclusiv pentru peşte. Şi, desigur, o alimentaţie mai complexă pentru animale.
Calităţile nutriţionale ale insectelor, notează Le Monde, nu sunt de neglijat. În plus, creşterea insectelor destinate consumului alimentar necesită mai puţină apă.
Li a lucrat 12 ani pentru a lansa afacerea şi reprezintă avangarda în acest domeniu.
"Piaţa este pregătită", spune el, accentuând potenţialul nutriţional deţinut de insecte.
Cercetările acestuia l-au condus spre o anumită insectă, pe care o consideră "cheia" : musca. Susţine că nu este nocivă pentru mediul înconjurător, comestibilă, dar poate fi utilizată cu success şi în industria farmaceutică. Chitina, elementul care se regăseşte atât la atropode, cât şi în carapacea crustaceelor, posedă capacitatea de a întări sistemul imunitar.
Li Jinsui nu este singurul care a mizat pe acest gen de afacere. Are deja concurenţi, în provincia Shandong, la 2000 de kilometri în nord-est. Dar explică de ce aceşti competitori nu vor face faţă cerinţelor pieţei, dacă, desigur, va exista o cerere semnificativă în acest sens : "Din punct de vedere tehnologic,