Pe tarabele din piete, alaturi de struguri, mere si pere, se pot vedea gramezi uriase de prune, cu gustul lor dulce-acrisor, zemoase si hranitoare, in asteptarea clientilor care sa le ia acasa.
Alaturi de alte fructe de toamna cu pielita neagra, prunele fac parte din categoria fructelor despre care specialistii spun ca au efect antioxidant, antiinflamator si antidiabetic, actionand, in acelasi timp, ca un scut impotriva cancerului.
Resveratrolul care se gaseste si in compozitia prunelor este un colorant polifenolic, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum, de patru - cinci ori mai puternic decat betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic ca vitamina C.
Prunele, bogate in vitaminele A, B si C, sulf, magneziu, sodiu, fosfor si potasiu, sunt un adevarat aliat pentru sanatate si ai foarte multe motive sa le consumi in aceasta perioada, cand sunt proaspat culese.
Stimuleaza ficatul
Fierul si vitamina C din compozitia prunelor combat anemia. Acelasi efect il au si prunele uscate, pe care poti sa le consumi iarna ca atare sau sub forma de compot.
Ca sa tii la distanta racelile de sezon, mananca prune, care, datorita vitaminei C, intaresc sistemul imunitar. Pentru ca este vremea lor, specialistii recomanda o cura de opt-zece prune proaspete, dimineata, inainte de micul dejun, mai ales persoanelor care sufera de constipatie.
Prunele proaspete stimuleaza si regleaza tranzitul intestinal, avand proprietati laxative si depurative. De asemenea, stimuleaza ficatul si ajuta la detoxifierea organismului, fiind bune impotriva starilor febrile si a inflamatiilor.
Prunele mentin sanatatea pielii, antioxidantii din compozitia lor fiind in masura sa neutralizeze inca din faza incipienta aparitia unor formatiuni maligne.