Prăpastia între puștii de azi și părinții lor, adică puștii de acum 30 de ani, a fost adâncită de evoluția unei societăți eliberate de restricțiile comuniste, dar și de schimbările tehnologice.
Generaţia de copii născuţi după 1996 a fost botezată în multe feluri: Generaţia Z, Generaţia internetului, iGeneraţia... Ei şi-au trăit întreaga viaţă sub „dominaţia" World Wide Web-ului, spre deosebire de Generaţia Y (copiii născuţi între 1980 şi 1995) şi de Generaţia X (copiii născuţi între 1961 şi 1979). Pentru Generaţia Z, internetul este ceea ce a reprezentat televiziunea pentru Generaţia X. În era tehnologiei, iPod-ul a luat locul bătrânului pick-up şi discurilor de vinil, iar calculatoarele româneşti HC pe care se jucau puştii de altădată se mai găsesc doar în muzee.
De ce sunt mai rebeli
Puştii de astăzi sunt recalcitranţi şi mai răzvrătiţi decât cei care au trăit în anii '80, au convingerea mulţi adulţi şi sunt îndeptăţiţi să creadă acest lucru văzându-i cât de zgomotos se manifestă. „Înainte de '90, cu toţii eram obedienţi în spaţiul public pentru că eram forţaţi. Astăzi, regulile sunt mai permisive, iar adolescenţilor li s-a cultivat un alt gen de atitudine. Aceasta nu înseamnă însă că sunt mai curajoşi", explică sociologul Alfred Bulai.
Adolescenţi rebeli existau şi în regimul comunist, doar că modul lor de răzvrătire era diferit. Un gest de frondă era atunci să nu meargă cu matricola la liceu sau să poarte alte haine decât uniforma. Fumatul era un obicei mult mai răspândit în rândul adolescenţilor înainte de '90, comparativ cu zilele noastre, frecvenţa acestuia fiind de peste două ori mai mare. Puştii de astăzi compensează însă cu alte vicii, cum ar fi consumul de droguri.
Click pe imagine
Tehnologia creează handicapuri
Puştii care trăiesc în era tehnologiei au o deschidere mult mai mare l