Laudata de catre sustinatorii dietei Paleo, dispretuita de vegetarieni, carnea rosie este, in mod cert, un aliment controversat. In ciuda studiilor si analizelor, rezultatele raman mai departe contradictorii.
Controversele sunt intretinute chiar de testele si studiile care urmaresc sa confirme daca respectiva carne rosie este sanatoasa sau nu. O certitudine o reprezinta faptul ca mai multe tipuri de carne rosie (cea de vita, miel si oaie) contin proteine excelente, sunt bogate in substante nutritive si surse exceptionale de fier, zinc si vitamina B12, precum si de seleniu, esential pentru imunitate.
Argumentele sunt atat pro, cat si contra consumului de carne, scrie Shine.
Protejeaza inima
Carnea de vita protejeaza inima prin cele doua grasimi pe care le contine. Carnea de vita are acid stearic, o grasime saturata, si acid oleic, o grasime mononesaturata (care exista si in uleiul de masline), care au capacitatea de a imbunatati nivelul colesterolului.
Pe langa aceste grasimi benefice, carnea de vita contine si diverse tipuri de grasimi saturate - acid palmitic si acid miristic - care ridica nivelul colesterolului.
Risc crescut de deces
Un argument contra consumului de carne rosie este acela ca o serie de studii au aratat ca aceasta este asociata cu un risc cu 13% mai mare de deces. Acesta este principalul argument pentru care se recomanda sa nu consumi carne rosie in fiecare zi. Cel mai bine este sa mananci carne rosie o singura data pe saptamana.
Alunga depresia si creste tonusul psihic
Consumul regulat de carne rosie scade riscul de depresie si creste tonusul psihic, mai ales daca animalele au trait in mediul lor natural si au consumat iarba. Astfel, carnea lor are o concentratie foarte mare de acizi grasi omega-3.
Insa alte studii vin cu concluzia c