Patru organizaţii nonguvernamentale au derulat un proiect care are ca scop promovarea unor trasee turistice în România, Bulgaria, Ucraina, Georgia şi Moldova. ONG Mare Nostrum, parte a programului european, a definitivat patru astfel de trasee, care vor face parte din „Reţeaua ariilor protejate de la Marea Neagră". În total, în toate cele cinci ţări menţionate vor fi 20 de trasee.
„Stejarul - martorul tăcut al pădurii", este primul traseu de biodiversitate stabilit în aria naturală „Canaraua Fetii", iar povestea acestuia are ca personaj principal un exemplar al speciei de stejar brumăriu (Quercus pedunculiflora), a cărui vârstă depăşeşte 100 de ani. „Pe tot parcursul traseului, care se întinde pe o distanţă de aproximativ doi kilometri, el ne va face cunoştinţă cu fascinanta lume a pădurii, prezentând specii unice de floră şi faună", a precizat Angelica Iosif, asistent proiect Mare Nostrum.
Cel de-al doilea traseu face parte din aria naturală „Cheile Dobrogei" şi are ca temă geodiversitatea specifică acestei zone. „De această dată, povestea debutează cu mărturia unei pietre, care timp de două ore, atât cât durează parcurgerea acestui traseu, ne prezintă incursiunea trecutului în prezent, arătând astfel modul în care s-a format această arie naturală protejată", a precizat reprezentantul ONG-ului constănţean.
Cheile Dobrogei - o incursiune în istorie
„Cheile Dobrogei" este zona naturală care oferă un nou traseu prin care facem cunoştinţă cu principalele aspecte culturale ale Dobrogei, şi anume istoria formării regiunii, creştinismul, dar şi aspecte ale activităţii umane din zonă. Acest traseu se găseşte în zona Mănăstirii Casian, care reprezintă şi punctul de plecare.
„Povestea la firul ierbii" prezintă un fir de iarbă care îi conduce pe turişti către unul dintre cele mai înalte puncte din judeţul Constanţa, „Dealul lui Allah" sau „Allah B