Odată cu înaintarea în vârstă, creşte şi riscul apariţiei kilogramelor în plus, iar dieta nu mai este eficientă la 40 de ani la fel ca la 20 sau 30 de ani. În această situaţie, o cură de slăbire necorespunzătoare poate avea drept rezultate accentuarea ridurilor şi dereglarea funcţionării organismului.
De ce ne îngrăşăm după pragul de 40 de ani?
Una dintre cauzele acumulării de kilograme o reprezintă scăderea ratei metabolismului bazal cu 15-20 %. Masa musculară se reduce cu 2-3% la fiecare 10 ani, iar acest lucru are drept consecinţă creşterea cantităţii de grăsime corporală. În plus, nivelul scăzut de hormoni estrogeni din organism are drept urmare depunerea ţesutului adipos în special în zona abdominală, dar şi în jurul organelor interne. Astfel, riscul apariţiei bolilor cardiovasculare şi a diabetului zaharat tip 2 este extrem de ridicat.
Câteva recomandări oferite de specialistul in nutriţie şi diabet dr Mihaela Ursache:
Exerciţiile fizice uşoare (mersul pe jos în ritm uşor alert, alergare uşoară, urcatul scărilor) şi reducerea aportului caloric alimentar au ca rol prevenirea apariţiei obezităţii. Activităţile fizice împiedică şi procesul de diminuare a masei musculare.
Alimentaţia este importantă la orice vârstă şi este indicată o planificare atentă a meniului zilnic. Sunt recomandate alimente sărace în calorii precum: carnea de pasăre, peştele, vita, lacatele degresate şi leguminoasele.
Dr.Mihaela Ursache, medic specialist Diabet Zaharat şi Boli Metabolice la Delta Hospital menţionează că "alimentele bogate în fibre, precum cerealele integrale, legumele şi fructele trebuie să facă parte din meniul zilnic pentru că asigură un tranzit intestinal adecvat, îmbunătăţesc profilul lipidic şi furnizează energie cu preţul unui număr scăzut de calorii pe porţie. Leguminoasele precum fasolea, soia conţin fibre solubile şi glucide cu elib