Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a declarat că societatea va intra în faliment în aproximativ o lună, dacă recursurile ”băieților deștepți” la decizia de declanșare a insolvenței vor fi admise de Curtea de Apel București.
Explicația acestuia pentru o declarație atât de radicală este că într-o asemenea situație Hidroelectrica ar fi pusă în situația dinaintea denunțării contractelor bilaterale de furnizare a energiei, neputând să le onoreze în condițiile actuale.
”Având în vedere că la 20 iunie 2012 obligaţiile contractuale asumate de Hidroelectrica totalizau 19,8 TWh şi că producţia din 2012 nu va depăşi 12 TWh, în condiţiile de secetă prelungită, societatea va fi în imposibilitate de a-şi îndeplini obligaţiile contractuale, cu consecinţa intrării în faliment”, a declarat Borza.
Băieții deștepți nu se dau bătuți
Alpiq RomEnergie și Alpiq RomIndustries, clienți ai Hidroelectrica ale căror contracte de furnizare la preț redus au fost denunțate de administratorul judiciar, au depus recursuri la decizia de deschidere a procedurii insolvenței, termenul de judecată fiind ieri. În afară de cele două companii, a depus recurs și sindicatul Hidrosind. Decizia instanței urmează să fie publicată pe 11 octombrie.
Remus Borza a criticat și ”tertipurile avocățești” pe care încearcă să le folosească Alpiq pentru a împiedica intrarea în insolvență a Hidroelectrica. Între altele, Borza s-a referit la depunerea mai multor cereri de strămutare a dosarului pe rolul unor alte instanțe din țară, pentru a tergiversa procesul de insolvență.
O eventuală intrare în faliment a Hidroelectrica ar putea însemna oprirea funcționării companiei, care are o cotă de piață de aproape 25% din producția de curent electric a României. Ulterior, ar urma vânzarea activelor, fie la pachet, fie pe bucăți.