Se crede despre ciocolata ca ar avea efecte afrodisiace si ca produce acnee. Se mai spune ca este contraindicata celor supraponderali. Adevarat sau fals? Desi ciocolata place tuturor, ramane un aliment controversat. Iata cele mai des intalnite mituri despre ciocolata.
Numele latin pentru arborele de cacao (Theobroma cacao) inseamna "hrana zeilor", iar mayasii si aztecii - primii care au mancat ciocolata - credeau ca boabele de cacao au puteri magice si le foloseau in ritualuri sacre. In secolul al XVII-lea, elita europeana era familiarizata deja cu o bautura aromata si amaruie despre care credeau ca are proprietati nutritive, medicinale si afrodisiace, scrie mnn.com.
Reputatia ciocolatei a variat de la buna la rea, pentru ca in prezent sa-si recapete locul pe care il merita pe lista alimentelor sanatoase, mai ales daca este consumata cu moderatie.
Ciocolata nu determina cresterea colesterolului. Daca renunti la ciocolata in numele scaderii colesterolului, faci un sacrificiu inutil. Este adevarat ca ciocolata contine unt de cacao, care este bogat in grasimi saturate, in cea mai mare parte acid stearic, numai ca acidul stearic nu se comporta ca o grasime saturata, iar studiile au aratat ca ciocolata nu determina cresterea colesterolului rau, ba chiar din contra, in unele cazuri, duce la scaderea acestuia.
Ciocolata nu contine cofeina. Contrar credintei populare, ciocolata, practic, nu contine cofeina. Un baton mare de ciocolata are cel mult 30 de miligrame de cofeina, in timp ce o cana de cafea are in medie 320 de miligrame. Zaharul din ciocolata nu provoaca hiperactivitate. Se spune ca un consum mare de zahar, mai ales in cazul copiilor, poate sa provoace agitatie. Un consum mare de zahar este nesanatos, mai ales pentru cei mici, dar niciun studiu nu a putut sa faca o legatura certa intre consumul de zahar si agitatia co