Canicula a pârjolit recoltele şi s-a lăsat cu scumpiri la ouă, lapte, carne. Vinul va fi însă mai bun ca niciodată! Căldura de astă-vară a dat strugurilor o dulceaţă şi o aromă cum nu s-au mai văzut demult.
"Vinul de anul acesta va fi cel mai bun din ultimii zece ani, de o calitate net superioară ca aromă şi tărie", spune Zsigmond Ur jr., cel mai mare viticultor din Bihor. Şi singurul îndreptăţit să folosească marca, deja tot mai cunoscută, de "vin de Sântimreu"...
Bun îi vinul ghiurghiuliu...
Dulce, tare, aromat. Vinul de anul acesta va face producţiile din anii anteriori să pară oţet de salată. Familia Ur a încheiat săptămâna trecută recoltatul strugurilor şi estimează, din cele 120 de tone strânse, o producţie de 100.000 de litri de vin, la fel ca în 2011. Calitatea va fi însă superioară. "Vinul va fi mai dulce şi mai aromat, pentru că a fost o vară însorită şi pentru că am îmbunătăţit metoda de fabricaţie", explică Zsigmond Ur jr. (foto), proprietarul unei podgorii de 42 hectare.
Procesul de producţie e total automatizat. Aparate speciale desprind boabele de pe ciorchini, le zdrobesc şi le trimit printr-un furtun într-un rezervor, la macerat. Mustul va fi stors după trei zile cu ajutorul unei prese care lasă licoarea să se scurgă direct în pivniţă, unde va sta la "fiert". Vinul va fi tras de pe drojdie şi scos la vânzare undeva în Postul Crăciunului.
"Cumpărătorii vor fi plăcut surprinşi. Datorită macerării, vinul va fi mai aromat, pentru că are timp să-şi tragă enzimele din struguri", spune Zsigmond. Viticultorul a testat metoda anul trecut pe vinul Muscat Ottonel, iar rezultatele au fost peste aşteptări.
Marcă înregistrată
Familia Ur şi-a înregistrat anul acesta la OSIM denumirea "vin de Sântimreu" şi e singura îndeptăţită să vândă sub acest brand. "Desfacem toată producţia în cele şapte magazine din Oradea, Margh