Partenerii care exploatează zăcământul de gaze naturale Shah Deniz II din Azerbaidjan poartă discuţii referitoare la preluarea unei participaţii în consorţiul care dezvoltă gazoductul Nabucco, a declarat luni ministrul economiei din Austria, transmite Reuters, citată de Agerpres. Sursa: Foto: REUTERS
Consorţiul Shah Deniz II a semnat deja un acord de finanţare cu Trans-Adriatic pipeline (TAP), rivalul sudic al Nabucco, iar obţinerea unei participaţii la Nabucco este văzută ca fiind o condiţie vitală pentru desemnarea acestui proiect ca ruta pentru livrarea gazelor naturale din Azerbaidjan în Europa.
”Este vorba de discuţii foarte concrete”, a declarat luni Reinhold Mitterlehner, cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor energiei din ţările prin care ar urma să treacă conducta Nabucco. Mitterlehner a adăugat că o decizie cu privire la care conductă va fi aleasă de partenerii consorţiului Shah Deniz II este aşteptată în primul trimestru al anului următor.
Directorul OMV, Gerhard Roiss, a subliniat că Nabucco este ”important atât pentru Austria cât şi pentru Europa”, deoarece Europa are nevoie de mai multe gaze naturale şi în acelaşi timp trebuie să-şi reducă dependenţa de gazul rusesc. Roiss a adăugat că nu există discuţii referitoare la retragerea Mol din proiectul Nabucco. ”Nu avem semnale că MOL ar vrea să renunţe la statutul de acţionar”, a spus Roiss.
Indiferent care din cele două conducte va fi aleasă, consorţiul care exploatează zăcământul Shah Deniz II ar urma să livreze anual 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale Europei.
Pentru România, realizarea acestui proiect ar însemna pe de o parte sume importante provenite din taxele de tranzit către Europa de Vest, și pe de altă parte apropierea de independența totală față de gazele rusești.