Marile descoperiri sunt rezultatul unei munci titanice de cercetare, însă câţiva oameni de ştiinţă au avut norocul să creeze ceva măreţ din pură întâmplare. Aşa s-au născut și artificiile sau plastilina.
Una dintre invenţiile moderne descoperite din greşeală sunt bileţelele galbene cu bandă lipicioasă denumite Post-it-uri. Ideea îi aparţine lui Arthur Fly, care, în 1974, folosea o metodă similară pentru a face însemnări în cartea de cântece religioase folosită la corul bisericii. Au trebuit să mai treacă câţiva ani până când post-it-urile să fie fabricate la scară largă, dar din 1980 aceste produse se vând în peste 100 de ţări din lume,
Cuptorul cu microunde, astăzi nelipsit din orice gospodărie, a apărut prin anii 40’ datorită lui Percy Spencer. Bărbatul tocmai analiza un nou tub cu vacuum numit magnetron, când a observat că obiectul poate topi bomboanele de ciocolată. Le-a spus şefilor săi despre potenţialul aparatului şi, în 1947, firma Raytheon Corporation a construit primul cuptor cu microunde. Varianta iniţială cântărea mai bine de 300 de kilograme şi costa peste 5.000 de dolari, ceea ce i-a speriat pe clienţi, iar vânzările au mers extrem de prost. Modelul modern a apărut pe piaţă abia după alţi 20 de ani, la un preţ de zece ori mai mic.
Saccharinul, cel mai vechi îndulcitor artificial a fost descoperit din întâmplare în 1879 de către Constantine Fahlberg, cercetător al Universităţii Johns Hopkins. Acesta a uitat să se spele pe mâini înainte de prânz. Se murdărise fără să vrea de o substanţă chimică, care a făcut ca sandwich-ul lui Fahberg să aibă un gust neobişnuit de dulce. Mai târziu, în 1884, cercetătorul a început să producă îndulcitorul la scară largă, iar produsul său a devenit cu adevărat popular în timpul primului Război Mondial, când zahărul a fost raţionalizat.