Deși e una dintre cele mai dorite destinații de către angajații din întreaga lume, Dubai nu este și un loc unde aceștia să își păstreze banii. Potrivit Bloomberg, cele două milioane de salariați străini trimit în țările de origine în medie 40% din venituri, sărăcind economia orașului-stat, și așa afectat de supraîndatorarea către băncile internaționale.
De ce se comportă străinii din Dubai, majoritatea profesioniști cu experiență în domenii cu valoare adăugată mare, precum ”căpșunarii” est-europeni plecați la munca de jos în Spania, Italia sau Germania?
Primul motiv este inflexibilitatea autorităților din Dubai. Acolo, străinii sunt considerați cetățeni de mâna a doua, chiar dacă vin din SUA, Marea Britanie sau Germania. Au drepturi mai puține decât localnicii, iar după renunțarea la locul de muncă sau pierderea acestuia trebuie să părăsească țara în câteva săptămâni.
Neavând o siguranță a șederii lor pe termen mai lung, marea majoritate a străinilor preferă să nu își facă planuri inutile, cumpărând proprietăți sau investind în active financiare locale. Ei preferă să trimită banii în țările de unde provin și să îi investească acolo.
Pensiile nu s-au inventat încă
Un alt motiv este lipsa unui sistem de pensii. O problemă legată, oarecum, de cea anterioară, pentru că nimeni nu se gândește la pensie într-o țară în care știe că nu va rămâne până la bătrânețe.
Guvernul din Dubai ia în calcul înființarea unui astfel de sistem și poartă discuții cu Banca Mondială, care a furnizat deja mai multe soluții. Printre ele se află și introducerea unui ajutor de șomaj și extinderea vizei pentru cei care își pierd locul de muncă.
Rezultatele pentru economia emiratului sunt dramatice. Fondurile de pensii ar asigura finanțare ieftină pentru deficitul bugetar foarte mare, la fel ca și investirea banilor pe plan local