Multe dintre stenogramele din dosarele instrumentate de DNA au ajuns la presă cu aprobare de la instanţă, în baza codului de comunicare elaborat de CSM, a declarat fostul şef al DNA, Daniel Morar, miercuri seară, la TVR1.
"Instanţele, în baza unui cod de comunicare elaborat de CSM, au furnizat de-a lungul timpului aceste probe, inclusiv copii ale proceselor verbale de redare a convorbirilor telefonice jurnaliştilor, le-au asigurat accesul la dosar. Despre acest lucru nu vorbeşte nimeni sau spune >>acolo e normal<<. De ce e normal acolo şi aici nu? Sunt mijloace de probă într-un dosar. Dacă apreciem că e normal să meargă de la instanţă, poate că e normal să meargă şi de la procuror. Dar ideea este că de multe ori aceste interceptări s-au dus în spaţiul public ca urmare a unei vize legale date de un magistrat", a spus Morar.
Fostul şef al DNA a explicat că acestea sunt mijloace de probă care se ataşează la dosarul cauzei. "Dar în această procedură de interceptare lucrează foarte multe persoane, cei care pun autorizaţiile în executare, cei care ascultă, cei care redau. Uneori, sunt ai DNA-ului, alteori nu, dar nu neapărat acolo este fisura pentru că cei care lucrează la procedura aceasta sunt oameni destul de serioşi profesional", a mai spus Daniel Morar.
Morar a mai explicat că apariţia stenogramelor în presă intervine în alte momente procesuale, când dosarele pleacă la o altă instituţie: fie la instanţă, fie la Parlament, fie la altă instituţie publică.
"Dacă ne uităm bine în toate situaţiile (în care stenogramele au ajuns la presă - n.r.), dosarele respective au ieşit din instituţie. Asta nu înseamnă o deculpabilizare clară a celor care lucrează în DNA. Acolo lucrează aproximativ 600 de oameni, nu am cum să-i cunosc pe toţi, presupun şi ştiu că majoritatea dintre ei sunt oameni oneşti, dar nu avem un Big Brother acolo ca să vadă ce face fiecare