Judecătoarea Alina-Nicoleta Ghica (37 de ani), preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, este nemulţumită de presiunile făcute de politicieni asupra Justiţiei. Într-un interviu acordat EVZ, aceasta spune că sunt vânate posturile cheie şi că Mona Pivniceru şi-a depus o cerere de pensionare.
Ce părere aveţi despre declaraţiile publice făcute de Victor Ponta, despre controlul Parlamentului asupra CSM-ului. Cum vi se par aceste declaraţii şi ce spun magistraţii?
Bineînţeles că declaraţia domnului Ponta este una politică cu iz electoral, firesc, suntem în preajma alegerilor parlamentare. Ceea ce pot să vă spun este faptul că, la acest moment, construcţia legislativă actuală nu permite demararea şi punerea în practică a unui astfel de proiect şi, atâta vreme cât Constituţia statuează principiul separaţiei puterilor în stat, conţinutul declaraţiei este, fără să-mi fie teamă de termen, o utopie. SUMARUL ARTICOLULUI INTERVIURILE 2+1. Şefa magistraţilor din România: "Politicienii vor să pună mâna pe Justiţie". Pivniceru şi-a depus cerere de pensionare | VIDEOACŢIUNI POLITICE: "Da, au existat presiuni asupra Justiţiei"MIZĂ MARE. "DIICOT şi Curtea Supremă"
Aţi văzut că, mai nou, Parlamentul a anunţat că se va face o comisie de anchetă privind „abuzurile” pe care le-ar fi comis procurorii care anchetează frauda la referendum. CSM a avut de-a lungul timpului o poziţie constantă împotriva audierii în Parlament a procurorilor. Cum comentaţi?
Abuzurile unui magistrat nu pot fi cercetate nici măcar de CSM, ci doar de Inspecţia Judiciară. Cu atât mai puţin o comisie parlamentară se poate substitui unui astfel de organism pe care legiuitorul l-a vrut şi mai independent din luna mai, anul acesta. Consiliul s-a manifestat încă din anul 2007 în mod constant, în acest sens, afirmând faptul că niciun magistrat, judecător sau procuror nu poate răsp