Probabil ca multi dintre voi ati vazut pe la televizor sau in timpul liber oameni in sfere care se rostogolesc si se amuza copios. Ei bine, sportul acesta extrem se numeste zorbing si, desi costa destul de mult, se pare ca merita toti banii.
In incercarea de a afla detalii despre aceasta distractie ciudata am stat de vorba cu Dan Baban (www.rollingball.ro), unul dintre oamenii care au avut curaj sa se aventureze in acest domeniu.
Astfel, am aflat cam tot ceea ce trebuie sa stii in momentul in care decizi sa incerci "bila nebuna".
In ce perioada a anului se poate face zorbing?
Se poate face in orice perioada a anului, mai putin pe ploaie, dar nu pentru ca nu merge, ci pentru ca nu vine nimeni. Se murdaresc si nu vor.
Exista o limita de kilograme?
Da. Undeva in jur de 160-170 de kilograme pentru doua persoane.
Deci pot intra si doua persoane in aceeasi sfera?
Da. Este de preferat pentru ca sfera se invarte mai rotund, sa zic asa.
Dar o limita in privinta varstei se impune?
In principiu, trebuie sa aiba peste 14 ani. Se poate si mai mici, dar doar cu acordul parintilor. O regula de care mai tin cont este inaltimea, sa fie minim 1,5 metri pentru ca punctele de prindere sunt la mijloc, maini si picioare si trebuie sa ajunga.
Mai sunt cateva conditii: sa nu sufere de claustrofobie, sa nu fie sub influenta bauturilor alcoolice, sa nu sufere de tulburari de comportament sau boli de inima.
Cati bani scoti din buzunar
Cat costa o astfel de distractie?
Din punctul meu de vedere, acesta este un sport de grup. De aceea, nu avem tarife pe persoana, ci pe interval de timp in care pot sa dau, in functie de lungimea pantei, un anumit numar de persoane. Pretul este relativ. In principiu, 400 de euro pentru trei or