În loc să le facă educație sexuală, părinții de la noi își supun adolescentele la o umilință greu de îndurat: consultului ginecologic de stabilire a virginității. Procedura are mare căutare în rândul romilor, dar nici românii nu sunt străini de ea.
Holurile cabinetelor de Medicină Legală din toată ţara sunt asaltate zilnic de părinţi suspicioşi, care-şi aduc fetele, să fie verificate „acolo jos”, dacă mai sunt sau nu fete mari. Unele au încă vârsta la care se joacă cu păpuşile, altele sunt femei în toată regula.
„Certificat de fată mare”, cadou de nuntă
Constatarea virginităţii costă 50 de lei, nu doare şi nu durează mai mult de zece minute, dar experienţa le înspăimântă pe tinerele „cuminţi” şi pe cele „active” deopotrivă. Părinţii rămân însă de neclintit. În România, ţara pe primul loc în Europa la numărul de copii cu copii, aceştia văd „revizia” periodică a fetelor drept cea mai sigură metodă de a preveni o sarcină.
Doctorul Salem Abdo, medic legist-şef la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” din Bucureşti este solicitat aproape în fiecare zi să le dea în scris mamelor că fetele lor sunt la fel de pure ca atunci când le-au adus pe lume. „Ne-am obişnuit. Văd zilnic fetiţe de 13-14 ani, dar am avut chiar o tânără de 22 de ani, care a venit să-i demonstreze viitorului soţ că este fecioară”, explică medicul. Există şi destule cazuri în care femeile plecate să muncească în străinătatea îşi controlează fetele de la distanţă, cu ajutorul taţilor, cărora le revine sarcina de a le însoţi la control.
Ginecologii, complici cu fetele
„Abonaţii” acestui serviciu medical sunt în special ţiganii, pentru care fecioria echivalează cu onoarea neamului. Fetele „spurcate” înainte de nuntă riscă să fie alungate din comunitate. O ştiu cel mai bine ginecologii, nevoiţi adesea să le scoată virgine pe tinerele pirande căzute în păcat. „Pa