Atunci când vine vorba de succesul în carieră, licența și masterul nu mai valorează nici cât o ceapă degerată. De câțiva ani, românii cu spirit antreprenor se bat pentru o diplomă de Master of Business Administration (MBA), care nu doar că le deschide ușile peste hotare, dar reprezintă adesea punctul de pornire al propriilor afaceri.
Până să obțină diploma rezervată adevăraților afaceriști, aplicanții trebuie să facă dovadă că sunt ași în domeniul lor.
Spre exemplu, WU Executive Academy, una dintre cele mai mari școli de bussines din Europa, care va lansa la începutul lunii noiembrie programul Executive MBA, la București, le cere viitorilor cursanți să fi avut cel puțin cinci ani de experiență managerială. Procesul de selecție include o scrisoare de motivație, dar și interviuri cu studenții actuali, probe de foc menite să „cearnă” doar cei mai buni 30 de candidați.
De-aici încolo totul merge ca uns. Timp de 14 luni, de joi până duminică, studenții vor “chiuli” de la serviciu pentru a afla de la profesori titrați și directori executivi din eșaloanele afacerilor globale cum se pune pe picioare o firmă de succes într-un context economic potrivnic. Mai mult, două dintre module vor fi predate în America și Austria, unde vor învăța despre strategiile unei companii globale. Ce-i drept, costul unul astfel de program, în jur de 35.000 de euro, nu e pentru buzunarul oricui, însă două treimi dintre studenţii români înscrişi în proiect sunt finanţaţi de către companiile în care lucrează.
Cei care au trecut printr-o astfel de experiență spun că viața după MBA este ca un vis îndeplinit. "Cu o astfel de pregătire îţi poţi reorienta cariera şi activitatea către orice alt domeniu. În acest MBA ni s-a oferit posibilitatea să vedem cum se îmbină cunoştinţele într-o firmă, care este aplicabilitatea lor şi cum poţi să le integrezi pe toate astfel încât