Combatanţii străini în Siria sunt un element periculos al "radicalizării" conflictului, au estimat, miercuri, membri ai comisiei ONU de anchetă asupra Siriei, transmite AFP.
"Prezenţa acestor militanţi străini radicali, islamişti sau jihadişti, ne îngrijorează mult", a explicat pentru presă preşedintele comisiei Paulo Pinheiro, care a evaluat numărul lor la "sute".
"Prezenţa lor poate contribui la o radicalizare... Ea este deosebit de periculoasă într-un conflict exploziv", a estimat el. Ei "nu sunt neapărat acolo pentru a construi un stat democratic în Siria", ci ascultă de "propriile motivaţii", a adăugat el.
Potrivit lui Karen Abu Zayd, membru al Comisiei, aceşti străini care se luptă cu forţele guvernamentale "radicalizează elemente ale Armatei siriene libere, în parte pentru că ei au arme" la care celelalte componente ale opoziţiei nu au acces. Ea a estimat cu toate acestea că luptătorii străini şi ASL "operează separat cea mai mare parte a timpului".
Discuţiile purtate de Comisie, care nu a avut niciodată posibilitatea să se ducă în Siria, arată că aceşti străini "provin din unsprezece ţări şi nu doar din ţări vecine", a precizat Pinheiro, notează Agerpres.
Potrivit New York Times, majoritatea armelor trimise în secret în Siria, la iniţiativa Arabiei Saudite şi Qatarului, ajung la "grupuri islamiste intransigente".
Întrebat despre evoluţia situaţiei de la ultimul raport al Comisiei publicat la mijlocul lunii august, Pinheiro a deplâns "extinderea" geografică a conflictului, învinuind ambele părţi.
O incursiune a opoziţiei într-o zonă rezidenţială, a explicat el, este urmată de bombardamente ale armatei siriene în această zonă, apoi opozanţii trec la o altă zonă rezidenţială până atunci neatinsă. "Astfel, conflictul se extinde şi populaţia civilă este cea care plăteşte preţul".