Având în vedere gravitatea infracţiunii de trafic de persoane, dar şi a faptului că tot mai multe tinere devin victime ale acestui trafic plecând în străinătate cu vise utopice caracteristice vârstei şi trezindu-se singure printre străini, sechestrate, ameninţate, abuzate, sclave ale traficanţilor, pentru prevenirea acestei infracţiuni, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa vă recomandă să aveţi în vedere următoarele aspecte:
- Intermedierile de locuri de muncă în străinătate sunt făcute numai de firme acreditate de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei sau de Inspectoratul Teritorial de Muncă.
- Când primiţi o ofertă de muncă în străinătate, solicitaţi certificatul de acreditare al firmei şi încercaţi să aflaţi cât mai multe detalii despre seriozitatea firmei respective. Dacă aveţi unele îndoieli sesizaţi imediat Poliţia !
- Nu acceptaţi oferte de la necunoscuţi sau „prieteni" care vă promit câştiguri substanţiale în timp scurt, prezentându-vă „poveşti" despre persoane care s-au realizat în străinătate.
- Nu daţi curs anunţurilor din ziare, reviste, internet de genul: „Aveţi o problemă în Schengen? Rezolvări rapide" sau „Rezolvăm interdicţii spaţiul Schengen" deoarece în spatele acestor anunţuri sunt persoane sau firme care desfăşoară activităţi ilegale.
- Înainte de a vă decide să plecaţi, consultaţi-vă cu părinţii, prietenii sau alte persoane de încredere.
- Dacă sunteţi tentată să apelaţi la o agenţie de impresariat artistic, verificaţi şi solicitaţi sprijin instituţiilor abilitate pentru a verifica legalitatea acesteia.
- Mare atenţie la oferte de genul „plătesc eu cheltuielile pentru tine şi te răscumperi tu când ajungem acolo"! Aceste oferte conţin întotdeauna un potenţial pericol !
- Dacă încheiaţi un contract de