Muzeul oraşului Turda va găzdui, vineri, de la ora 16.00, o expoziţie inedită. Este vorba de o expoziţie intitulată "Biserica Greco-Catolică între desfiinţare şi supravieţuire". Ea reuneşte cărţi liturgice şi diverse alte obiecte de cult, păstrate cu sfinţenie în perioada comunistă, care au fost folosite de clericii Bisericii din catacombe. Ele au fost reunite în aceeaşi expoziţie, prin strădania preoţilor din protopopiatul Turda. La vernisaj va participa şi PS Claudiu Pop, episcopul Curiei Arhiepiscopale din Blaj.
Care este motivul expoziţiei
"Anul acesta pe data de 21 octombrie se împlinesc 64 de ani de la desfiinţarea Bisericii Greco - Catolice de către regimul comunist instaurat în România după cel de al doilea război mondial. Desfiinţarea Bisericii Greco-Catolice din România, a implicat nu doar arestarea Episcopilor, preoţilor şi credincioşilor care au refuzat să treacă la Biserica Ortodoxă, confiscarea bisericilor şi a întregului patrimoniu ci a însumat o serie de acţiuni care s-au desfăşurat pe parcursul mai multor decenii, scopul principal fiind ştergerea de pe harta cultelor religioase din România a Bisericii Greco-Catolice. Dacă în primii ani după 1948 principala preocupare a Statului român prin intermediul Bisericii Ortodoxe, a fost aceea de a definitiva unirea, deceniile 6 şi 7 s-au remarcat prin acţiuni de consolidare a acesteia. S-a încercat prin diverse mijloace eliminarea tuturor elementelor specifice Bisericii Greco-Catolice din viaţa credincioşilor trecuţi la Biserica Ortodoxă.
În primii ani de la aşa zisa unire a Bisericii Greco-Catolice cu Biserica Ortodoxă, ierarhia ortodoxă şi statul comunist au fost preocupaţi mai mult de finalizarea acestui demers (arestări, destituiri din funcţii ale familialilor, cursuri de educare ale preoţilor foşti greco-catolici, conferinţe). În anii ce au urmat s-a încercat eliminarea tuturor