Anual, câteva sute de elevi se luptă din umbră pentru a schimba fața sistemului educațional din România
De cinci ani încoace, toate măsurile şi declaraţiile şefilor de la ministerul Educaţiei sunt luate în vizor şi analizate de un for menit să apere interesele celor peste trei milioane de elevi români. Consiliul Naţional al Elevilor, care şi-a ales de curând reprezentanţi în fiecare liceu, este o organizaţie din ce în ce mai vocală. Pe lângă probleme de rutină, ca instalarea în şcoli a rampelor pentru scaune cu rotile, Consiliul are un cuvânt de spus şi în privinţa controversatului Bacalaureat profesional.
„În perioada 15-19 octombrie, s-au organizat alegeri pentru Consiliul Şcolar ale Elevilor din fiecare liceu, iar câştigătorilor le revine sarcina de a-şi reprezenta colegii timp de un an de zile”, explică Georgiana Epure, responsabil de comunicare în forul elevilor. Peste 3500 de candidaturi au fost depuse la nivel naţional, însă adolescenţii cu stofă de lideri au fost nevoiţi să dea dovadă de creativitate. Au organizat campanii de popularizare, dar au venit şi cu soluţii de a-şi sponsoriza proiectele. „Nu am făcut concurs de Miss, am vrut oameni implicaţi”, spune Georgiana Epure.
Potrivit acesteia, printre cele mai interesante acţiuni iniţiate de Consiliile Şcolare se numără spectacole de caritate, dar şi Gala Elevilor, devenită o tradiţie în multe licee. Invitaţi la discuţiile de la ministerul Educaţiei, membrii Consiliului au refuzat în două rânduri schimbarea examenului de Bacalaureat. „Bac-ul trasdisciplinar e viabil doar dacă se predă diferenţiat, iar cel profesional nu e decât o cosmetizare a rezultatelor actuale scăzute. Nu-i vedem utilitatea”, e mesajul Consiliului.
Reprezentanţii elevilor au drept de vot, alături de dascăli, la şedinţele Consiliului Administrativ al Şcolii
CITIȚI ȘI: Funeriu: Nu poți să ai bacalaureat în tinichige