Electrocentrale Oradea va scoate la vânzare parte din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră pe care le deţine, pentru a putea să pornescă încălzirea. Consiliul Local a dat curs marţi propunerii CET de valorificare a 646.357 certificate verzi, urmând ca din sumele încasate furnizorul de energie termică să îşi asigure necesarul de păcură până la sfârşitul anului.
"Din banii încasaţi pe certificate vrem să cumpărăm circa 5.000 de tone de păcură ca să asigurăm necesarul până la finele lunii decembrie, când ar urma să avem primele încasări de la populaţie pentru facturile de încălzire", a declarat Dragoş Gligor, directorul Electrocentrale.
CET-ul a fost nevoit să apeleze la această măsură pentru că, înglodat în datorii, nu se mai poate împrumuta din bănci în condiţiile în care datoriile termocentralei către furnizorii de cărbune şi păcură se ridică la 91,5 milioane lei.
Ca urmare a restanţelor, firma Maestro, principalul furnizor de cărbune, a cerut în urmă cu două săptămâni insolvenţa Electrocentrale. Deşi ulterior compania a renunţat în mod oficial la demers, măsura a speriat potenţialii furnizori care nu s-au mai prezentat la licitaţiile CET-ului de teamă că nu îşi vor primi banii pe combustibilii livraţi, iar furnizorii de păcură au cerut chiar să fie plătiţi cu banii jos.
Salubritate mai scumpă
În cadrul aceleaşi şedinţe, Consiliul Local a mai hotărât ajustarea tarifelor operatorului de salubritate RER Ecologic cu indicele de inflaţie din perioada octombrie 2011 - septembrie 2012. Noile tarife, majorate cu 4,66%, vor fi aplicate începând cu data de întâi a lunii noiembrie.
Spre exemplu, începând de luna viitoare orădenii vor plăti o taxă de salubritate de 6,35 lei fără TVA pe persoană în loc de 6,07 lei, fără TVA, cât datorau în prezent, iar taxa pentru spălat şi dezinfectat pubele va fi majorată de la 0,69 lei la 0,72 le