Pe masura ce pretul operelor de arta urca - si urca vertiginos - atentia jefutorilor se indreapta tot mai frecvent spre acestea. In ciuda masurilor deosebite de paza, hotii isi fac treaba sistematic si constiincios, mai ales in ultima suta de ani.
Orice asemenea furt inseamna o paguba spectaculoasa, dar in unele cazuri, pe langa paguba, se adauga senzationalul faptului, odata cu o ciudata neputinta a autoritatilor de a gasi faptuitorii, care insa - foarte ciudat - uneori se dau singuri de gol, din greseala, noteaza Infoniac.
Leonardo da Vinci: "Mona Lisa"
Acesta este fara indoiala cel mai spectaculos jaf din toate timpurile, produs in ziua de 21 august 1911.
Un oarecare Vincenzzo Peruggia, fost salariat al muzeului Luvru, reuseste sa se strecoare in muzeu, dupa ora inchiderii, sa scoata faimoasa "Mona Lisa" din rama si sa plece cu panza, fara nicio sinchiseala, salutand chiar portarul la iesire.
Fiind imposibil sa vanda asemenea comoara, a tinut-o cativa ani in dormitorul sau dintr-un orasel italian, dupa care s-a hotarat s-o ofere contra cost muzeului local.
El a fost arestat imediat, tabloul a fost confiscat, dar la proces, s-a aparat cu o ditiramba patriotica, insinuand intentia de a reda tabloul Italiei, de unde fusese furat de soldatii lui Bonaparte si dus la Paris.
S-a ales cu o condamnare usoara, desi judecatorii n-au stiut ca insusi Leonardo da Vinci a pictat portretul chiar la Paris.
Campionul jafului: 239 tablouri furate
Campionul mondial al jafurilor de capodopere este indiscutabil francezul Stephane Breitwieser, care, intre 1995 si 2001, a furat exact 239 de tablouri, in valoare totala de 1,4 miliarde de dolari.
Specialitatea lui era sa fure tablouri mici, dar valoroase din muzee mici, unde conta ca si paza este mai relaxata. M