Cartofii prajiti, consumati in timpul sarcinii, cresc riscul ca bebelusul ce va veni pe lume sa aiba o greutate mica, avertizeaza un nou studiu. Oamenii de stiinta spun ca efectele adverse ale consumarii acestui aliment in timpul sarcinii sunt comparabie cu cele ale fumatului in aceeasi perioada.
De vina este acrilamida, care se gaseste in cantitate mare in cartofii prajiti, la fel ca in painea prajita, relateaza Medical Daily.
Pe langa greutatea mica la nastere, copiii nascuti de femei care au consumat cartofi prajiti cand erau gravide au si o circumferinta mica a capului, comparativ cu ceilalti.
Acrilamida se formeaza cand alimente bogate in carbohidrati sunt prajite sau coapte. Cu cat expunerea la temperatura mare este mai indelungata, cu atat nivelul de acrilamida este mai mare.
In cadrul studiului a fost analizata dieta a mai bine de 1.000 de gravide din Danemarca, Anglia, Grecia, Norvegia si Spania. S-a observat ca femeile care consumau cartofi prajiti aveau, in medie, bebelusi mai usori cu 132 de grame si cu o circumferinta a capului cu 0,33 cm mai mica.
Acrilamida face obiectul multor studii, din moment ce substanta traverseaza placenta si afecteaza fetusul. Specialistii au descoperit ca efectul acesteia asupra fetusului este similar fumatului, greutatea mica la nastere fiind una dintre urmari. Aceasta se afla in stransa legatura cu bolile cardiovasculare si diabetul.
Cat despre circumferinta mica a capului, aceasta este asociata cu o dezvoltare incetinita a creierului, a explicat coordonatorul studiului realizat in colaborare intre un institut din Spania, o universitate din Stcokholm si alte 20 de centre din Europa.
Cartofii prajiti, consumati in timpul sarcinii, cresc riscul ca bebelusul ce va veni pe lume sa aiba o greutate mica, avertizeaza un nou studiu. Oamenii de