Cei 50 de mii de credincioşi musulmani din Dobrogea s-au pregătit să întâmpine cum se cuvine Kurban Bayram (Sărbătoarea Sacrificiului) ce începe de astăzi şi va dura patru zile.
În ajunul sărbătorii gospodinele au făcut curăţenie în case şi au decorat podelele şi pereţii, aşternând cele mai bune coverturi, covoare şi alte ţesături decorative, lucrate de mână din fire aurii şi de mătase. Deliciosul meniu pentru Kurban Bayram a fost pregătit cu grijă de ieri, şi cuprinde ciorbe, fasole cu carne de batal, sarmale, iahnie (carne tocată cu ceapă), pilaf, fripturi, salate, orez cu lapte (sutlac), dar şi diverse prăjituri şi tradiţionalele baclavale (în formă de triunghi sau pătrate) sau rulouri însiropate cu miere - saraiglii.
Se fac rugăciuni, se dă de pomană şi se merge la morminte
În această dimineaţă, peste 50 de mii de credincioşii musulmani din Dobrogea vor parcurge simbolismul sacrificiului ritualic, la finalul Marii Rugăciuni Comune (Bayram Namazi) săvârşită în moscheile şi geamiile din localităţi, a treia parte din carnea animalelor sacrificate fiind oferită săracilor, prietenilor şi rudelor. De asemenea, în prima zi a sărbătorii, înainte de a se reuni la masa de prânz, familiile vizitează mormintele rudelor sau ale celor dragi unde se fac rugăciuni şi oferă pomană, iar după-amiază, la masa tradiţională de Kurban Bayram, se fac urări între membrii familiei, se aduc omagii persoanelor în vârstă, copiii primesc daruri, dulciuri şi bani, iar musafirii sunt stropiţi cu parfum şi serviţi cu ciocolată, cafele, fructe, baclavale, fistic, alune, suc.
Sărbătoarea comemorează sacrificiul lui Ibrahim (Avraam)
Sărbătoarea Sacrificiului (Kurban Bayram) comemorează, la sfârşitul pelerinajului la locurile sfinte ale religiei islamice, de la Mecca, gestul de sacrificiu al profetului Ibrahim (Avraam, pentru iudeo-creştini), cel care, a fost pus s