Bank of America, a doua mare bancă din SUA după JP Morgan, a fost dată în judecată de guvernul federal pentru prejudicii de 1 miliard de dolari, fiind acuzată că a vândut credite ipotecare neperformante către Fannie Mae și Freddie Mac ascunzându situația reală a acelor credite. Ulterior, în pragul falimentului, Fannie Mae și Freddie Mac au fost preluate de Guvernul SUA.
Mai exact, Bank of America și subsidiara sa Countrywide Financial, cumpărată în 2008, au acordat între 2007 și 2009 credite ”eliminând în mod systematic orice verificare” a aplicanților, iar apoi au vândut creditele respective către cele două companii ca pe orice alte credite acordate respectând normele bancare uzuale.
Ulterior, Fannie Mae și Freddie Mac au rămas cu factura de plătit. Atunci când prețurile de pe piața imobiliară americană s-au prăbușit, debitorii nu și-au mai putut plăti ratele, iar din vânzarea locuințelor nu s-a mai putut obține mare lucru.
”Prin intermediul unui program denumit ”The Hustle”, Countrywide și Bank of America au dat credite dezastruoase și au lovit contribuabilii cu factura”, a concluzionat procurorul districtual din Manhattan, Preet Bharara, citat de Bloomberg.
Cel mai interesant este că practica a continuat chiar și după ce Fannie Mae și Freddie Mac au fost preluate de Guvern în 2008, Bank of America păcălind practic, în cunoștință de cauză, statul american. Mai mult decât atât, banca a împrumutat la sfârșitul anului 2008 45 de miliarde de dolari de la stat.
Procesul intentat Bank of America este cel de-al șaselea al Departamentului de Justiție împotriva unei bănci importante din SUA în mai puțin de 18 luni pentru practici de acest fel constatate cu puțin timp înainte de începerea crizei financiare.