Scandalul de spionaj economic izbucnit astăzi pe marginea Ipromin București și a zăcămintele cupru și metale prețioase de la Moldova Nouă are în spate o miză importantă: resurse minerale de 2,5 miliarde de euro. Sursa: www.cuprumin.ro
Zăcământul de cupru de la Moldova Nouă este al doilea ca mărime din România, rezervele de aproape 400.000 de tone existente acolo reprezentând aproape 30% din totalul rezervelor României.
La prețul actual al cuprului, de 7.850 de dolari pe tonă, ar fi vorba de o valoare de 3,1 miliarde de dolari, adică aproape 2,5 miliarde de euro. Metalul a fost printre cele mai căutate în ultimii ani pe plan internațional, mai ales ca urmare a creșterii abrupte a cererii din China.
În 2011, prețul cuprului pe bursele de mărfuri internaționale a ajuns la nu mai puțin de 10.000 de dolari pe tonă, ceea ce ar fi dus valoarea zăcământului de la Moldova Nouă aproape de 4 miliarde de euro, fără a lua în calcul metalele prețioase.
Cumpărătorii minei, bănuiți a fi ruși
Din păcate, exploatarea cuprului de către stat nu a dat rezultate bune, iar firma care exploata zăcământul de la Moldova Nouă, Moldomin, a ajuns anul trecut în faliment din cauza datoriilor către ANAF, dând naștere unei lupte, la vedere sau pe ascuns, pentru controlul licenței de exploatare a zăcământului de miliarde de euro.
În septembrie 2011, tribunalul Caraș-Severin a aprobat vânzarea activelor companiei, lucru care s-a și întâmplat la scurt timp după aceea. Cumpărătorul a fost firma elvețiană Mineco AG, care a plătit pentru active doar 14 milioane de lei. Oficial, firma înregistrată în Elveția este deținută de niște cetățeni sârbi, dar există bănuieli că în spatele lor s-ar afla de fapt afaceriști ruși.
După vânzarea activelor, a urmat un scandal de corupție în care directorul Moldomin, Iacob Chișărău, a fost condamnat la 4 an