"Luni se face şcoală ori ba?" asta e dilema câtorva milioane de elevi Sursa: VLAD STĂNESCU
Decizia şefilor de la Educaţie de a decala începutul de an şcolar cu o săptămână se dovedeşte a fi o lovitură cu bătaie lungă. Potrivit noii structuri şcolare, vacanţa de toamnă de o săptămână, rezervată copiilor din grădiniţe şi elevilor din ciclul primar, va începe din 5 noiembrie şi nu pe 29 octombrie, ca în ceilalţi ani, dar modificarea nu a mai ajuns şi la urechile elevilor. Detaliul, aparent banal, a seamănat zâzanie între părinţi şi dascăli, care se acuză reciproc de nepăsare şi caută să se lămurească.
„Soţia a primit un bilet de la şcoală, dat de învăţătoare, pe care scrie negru pe alb că vacanţa începe pe 29 octombrie”, spune tatăl unui elev în clasa pregătitoare la o şcoală din sectorul 3 al Capitalei, care încă ezită să-şi ducă luni copilul la ore.
O abrambureală generală
Situaţia nu e mai clară nici pentru bunici, „mandataţi” adesea de familii să participe la discuţiile cu dascălii. „Nu am reuşit să mă lămuresc cu nimeni când au vacanţă. Unii spun că săptămâna viitoare, alţii peste două săptămâni”, îi povestea cu năduf o bunicuţă fiului ei la telefon, în parcul din apropierea grădiniţei 211, din Bucureşti.
„Este, cu siguranţă, o problemă de comunicare din partea ambelor părţi. Ori profesorii n-au informat părinţii la prima şedinţă din an, aşa cum era firesc, ori oamenii au absentat de la aceste întâlniri”, crede Mihaela Gună, preşedinta Asociaţiei Părinţilor Elevilor. Prezentarea pas cu pas a ceea ce urmează să facă la clasă cu propriii elevi nu este opţională. „Structura anului şcolar se comunică în fiecare an părinţilor, fără excepţie, chiar dacă rămâne neschimbată”, spune Gună.
Inspectoratele, ţapul ispăşitor
Nu ne-a anunţat nimeni de schimbare, se apără învăţătorii, alăturându-se grupului de nelămuriţi. Deşi structura anului şc