Lipsa de orizont, aplatizarea valorică, răfuiala meschină și „genocidul” ideilor, așa sună rezumatul făcut de fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, la finalul a patru luni de când Institutul Cultural Român a trecut în subordinea Senatului. Aceleași motive l-au făcut ca, în seara acesta, să-și dea demisia din consiliul directori al ICR. Sursa: VLAD STĂNESCU
"Lipsa de orizont, aplatizarea valorică, răfuiala meschină, „genocidul” ideilor sunt primele concluzii care se desprind după patru luni de implementare a OUG nr. 27/2012", sună un fragmet din demisia înaintată de Funeriu către președintele Traian Băsescu.
Acesta își motivează decizia, spunând că "cel mai vizibil rezultat al ICR în ultima perioadă a fost monopolizarea portalului instituției pentru răspândirea panseurilor încețoșate ale președintelui ICR". Funeriu condamnă trecerea Institutului în subordinea Senatului și atrage atenția asupra strategiei greșite pe care directorul Andrei Marga a trasat-o instituției.
"Pe scurt, consecința OUG nr. 27/2012 asupra ICR este transformarea acestuia într-un „C.A.P. cultural”, în programul căruia – după ce a fost trasat numărul de kilocalorii culturale cu care trebuie să ne mândrim ca națiune – ne putem aștepta oricând la impunerea tovărășească a unor obiective stahanoviste de producție de carte românească la hectar, de pictură la metru pătrat sau stabilirea de planificări cincinale în kilograme de sculptură sau kilometri de role de film. Mai rămâne doar să ne așteptăm la turnarea, în creierul străinilor cărora le vine ideea să citească autori români, de traduceri ale unor opere românești cu un înalt grad de civism patriotic și revoluționar prin impunerea de titluri marilor edituri ale lumii", continuă într-o notă ironică Funeriu, în scrisoarea sa de demisie.
MAI JOS, SCRISOAREA LUI DANIEL FUNERIU
Stimate Domnule Președinte al României, Traian