Redox Lab din Cluj a adus 65 de aparate de conservare a trombocitelor, făcute într-un garaj infect din India, expresia aparţinând procurorilor DNA. Patroana Stela Trif a falsificat actele, spunând că le-a importat din Italia. Laboratoarele n-au funcţionat nicio zi, fiind bune de aruncat la fier vechi. Trif a venit cu cel mai mic preţ, dar tot şi-a permis un adaos de 120%.
DLAF (Departamentul de Luptă Antifraudă) a extras unul din dosarele de achiziţii pe fonduri europene de la Ministerul Sănătăţii şi a găsit ditamai grozăvia: aparatura pentru bolnavii de leucemie şi pentru cei cu afecţiuni oncologice era bună de aruncat la gunoi. Achiziţia, făcută pe sute de mii de euro, denotă o inconştienţă criminală, pentru că soarta a mii de bolnavi a fost pusă în pericol.
Autoarea fraudei a încercat să şteargă urmele şi să-şi piardă urma.
A venit cu cel mai mic preţ
Stela Trif, o femeie de afaceri din Cluj, a importat din India, prin firma sa, Redox Lab, mini-laboratoare pentru conservarea concetratelor de trombocite, indispensabile în chirurgie sau pentru bolnavii de cancer. Aparatura a fost adusă cu girul Ministerului Sănătăţii, după o licitaţie pe care Stela Trif a câştigat-o cu un preţ cu 30% mai mic decât următoarea ofertă.
Firma clujeană a luat aparatele de la Rajas Enterprises, din India, deşi în acte aceasta figura ca achiziţionată din Italia, de la KW Apparechi Scientifici. Anchetatorii au stabilit că factura provenită din Italia era falsă, nefiind înregistrată în contabilitatea Redox Lab. Nici documente care să dovedească transportul din Cizmă nu au fost găsite.
Un garaj insalubru, invadat la propriu de maimuţe
Cele 65 de echipamente "de stocare/conservare concentrate trombocite, cu incintă termostatată” nu au funcţionat nicio zi şi asta pentru că au dat rateuri de la primele testări.
În realitate, laboarato