Din postura de candidaţi la parlamentare, Gigi Neţoiu (PPDD) şi Sorin Roşca Stănescu (USL) au declarat pe propria răspundere în dosarele depuse la birourile electorale judeţene că au colaborat cu Securitatea înainte de 1989. Mai mult, cei doi au bifat că au fost lucrători ai Securităţii "în sensul art. 2 din OUG 24-2008", ceea ce echivalează cu o asumare a încălcării drepturilor omului.
Ordonanţa defineşte ca "lucrător" orice persoană care, având calitatea de ofiţer sau de subofiţer al Securităţii sau al Miliţiei cu atribuţii pe linie de Securitate, inclusiv ofiţer acoperit, în perioada 1945 - 1989, a desfăşurat activităţi prin care a suprimat sau a îngrădit drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului".
FOTO: gândul
Dacă Neţoiu nu a trecut încă prin verificările CNSAS, neavând până acum, nicio funcţie publică, Roşca-Stănescu are o adeverinţă prin care CNSAS arată că nu are informaţii în arhive care să ateste colaborarea sa cu Securitatea ca poliţie politică. Jurnalistul a povestit prima dată în 1992 că s-a autopropus în 1973 să colaboreze cu Brigada Antiteroristă sub numele conspirative "Deleanu" şi "H15".
FOTO: gândul
Neţoiu a recunoscut în repetate rânduri că a lucrat la Securitate, ca ofiţer. Candidatul PPDD a facut şcoala de ofiţeri de Securitate între 1982 şi 1985, după care a lucrat la Serviciul de Informaţii şi la Direcţia a V-a. Tot după propriile mărturisiri, în 1989, a trecut la Direcţia de Informaţii a Ministerului de Interne, UM 0215. În cazul său, Colegiul CNSAS nu s-a pronunţat încă.
Liberalul Ioan Ghişe, pe de altă parte, declară că nu a fost nici lucrător nici colaborator al securităţii, ataşând o adeverinţă eliberată de CNSAS în 2002. Ghişe a fost pentru o perioadă exclus din PNL după ce a fost făcută publică informaţia că a semnat în anii '80 un angajament prin care îşi asuma să colaboreze " în mod secret