Analiştii ruşi continuă controversele în jurul unei teme se pare destul de serioase lansată nu demult de către şeful Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă, Serghei Şoigu, ales în postul de şef al regiunii Moscova.
Acessta consideră că Rusia ar trebui să aibă capitala în Siberia, după cum notează Ria Novosti. În general, mulţi consideră acest lucru o idee bună. Eu sunt unul dintre ei. Consider că trebuie să mutăm capitala undeva mai departe, în Siberia", a spus Şoigu.
Loc de prigoană şi exil
Şoigu este de loc din Tuva şi a vorbit de nenumărate ori de necesitatea dezvoltării atât a acestei regiuni, cât şi a Siberiei, în general. Tocmai şeful Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă i-a propus lui Vladimir Putin, încă de când era premier, să creeze o corporaţie de dezvoltare a Siberiei de Vest şi Extremului Orient: de la graniţele de vest ale ţinutului Krasnoiarsk până la Kamceatka, Insulele Kurile şi Sahalin.
Deşi în istorie a fost loc de prigoană şi exil, aici se află domiciliul plin de culoare şi farmec nomad al populaţiei buryati. O populaţie de origine mongolă, care la începuturi avea drept ocupaţie de bază vânătoarea. La începutul secolului XX, s-a lansat o teorie despre venirea primilor oameni pe continentul american în urmă cu 13.000 de ani. Adepţii săi susţin că mici grupuri de vânători plecaţi din Asia şi mai precis din Siberia, ar fi profitat de reculul gheţurilor pentru a atinge podul continental.
Cea mai stranie
Ca un fapt inedit, în secolul al XVII-lea, învăţatul şi diplomatul moldovean Nicolae Milescu Spătarul, contemporan cu Miron Costin şi cu Dosoftei, a călătorit prin Siberia, Mongolia şi China, întocmind cu acest prilej şi o hartă a acestor regiuni. Tot în îndepărtata Siberie există un sat în care toţi localnicii ating vârste matusalemice. Tribul are aproape 6.000 de membrii, aceştia îşi părăsesc foarte rar casele, t