Vorba cântecului: şi când ploaia va veni, le va potopi pe toate... Ofensiva împotriva site-urilor de filme pirat, declanşată de Media Pro, arată că epoca romantică a internetului românesc se apropie de sfârşit Sursa: SHUTTERSTOCK
Ofensiva Media Pro împotriva site-urilor cu conţinut piratat (dintre care Vplay şi Filmehd erau cele mai cunoscute) poate fi interpretat ca un val care spulberă jucătorii clandestini de pe piaţă, şi despre care se ştia că va veni, neapărând peste noapte.
Actualul şuvoi din România a fost trăit la aceleaşi proporţii şi în Statele Unite sau Europa occidentală cu 3-4 ani în urmă. Este de aşteptat ca Vplay să iasă definitiv din scenă după ce şi-a făcut datoria: a creat un nou obicei de consum. Acum a venit timpul să plătim.
RCS dă o şansă piraţilor
Scandalul va dura câteva săptămâni, dar legea e destul de clară: încălcarea dreptului de autor se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 4 ani sau cu amendă. La noi n-a făcut nimeni puşcărie şi amenzile încă sunt mici; în SUA, chiar săptămâna trecută tribunalul din Illinois l-a obligat pe un individ oarecare la plata a 1,5 milioane de dolari pentru piratarea de conţinut porno. SCANDALUL VPLAY. "E ca şi cum te-ai plânge că Poliţia ţi-a luat maşina furată, pe care o foloseai"
Media Pro a reclamat la CNA şi Consiliul Concurenţei faptul că magazinele de conţinut on-line difuzează filme piratate. Interesul Media Pro era ca providerii de Internet (Romtelecom, RCS şi UPC) să restricţioneze automat aceste site-uri. E ceea ce îşi propunea ACTA, dar n-a trecut de Parlamentul European: providerii să blocheze automat domeniile web indezirabile şi să permită procurorilor accesul la datele personale ale consumatorilor care se uită la filme piratate.
RCS a spus clar că nu va restricţiona niciun site, neavând niciun interes în această bătălie, dimpotrivă, ar putea fura clienţi de la Dolce