Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a trimis astăzi presei un comunicat prin care încearcă să ia apărarea bancherilor implicaţi în frauda dezvăluită de DIICOT.
Aprecieri precum "caracatiţa bancară" sunt forţate şi extrem de periculoase şi nu ar trebui formulate decât în baza unor probe indiscutabile, potrivit unui comunicat ARB.
ARB, în calitate de asociaţie profesională a comunităţii bancare din România, subliniază că au fost făcute afirmaţii surprinzătoare cu caracter de certitudine la adresa unor reprezentanţi ai comunităţii bancare, în absenţa unei decizii a instanţei.
"Facem apel la tratarea subiectului cu menţionarea aspectului referitor la prezumţia de nevinovăţie, la discernământ şi responsabilitate, având în vedere că orice fel de exagerare poate avea impact negativ asupra sistemului bancar românesc, cu ecouri semnificative în economia ţării. Conform comunicatului de presă al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism ancheta este în derulare, factorii implicaţi beneficiind de prezumţia de nevinovăţie", scrie în comunicat.
Creditele sunt acordate în baza unei analize amănunţite
Asociaţia menţionează în comunicat că modul în care băncile acordă credite este unul extrem de riguros.
"Analizele de credit au la bază aceste documente emise sau confirmate de companie, de instituţii şi persoane autorizate. Băncile depun toate diligenţele, potrivit normelor şi regulamentelor în vigoare, să reconfirme autenticitatea şi veridicitatea documentelor şi informaţiilor respective. În cazul în care aceste documente sunt false ori falsificate sau conţin informaţii şi afirmaţii false, răspunderea revine instituţiilor şi persoanelor care le-au emis, le-au confirmat ori le-au falsificat", scrie în comunicatul ARB.
Asociaţia ia poziţie vis-à-vis de informaţia că în s