Pentru prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi a infestării cu Trichinella spiralis, cu ocazia sacrificării porcilor în perioada Sărbătorilor de iarnă, inspectorii sanitar veterninari arădeni recomandă cetăţenilor să efectueze examenul trichineloscopic şi să achiţioneze carne, produse din carne numai din unităţi autorizate sau înregistrate sanitar veterinar.
Conform raportului Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor prezentat în cadrul Colegiului Prefectural, proprietarul animalelor care urmează a fi sacrificate, trebuie să anunţe acest eveniment şi ulterior să predea crotalia animalului sacrificat medicului veterinar concesionar de pe raza localităţii. Carnea rezultată în urma sacrificării animalelor în gospodărie va fi utilizată numai pentru consumul propriu, fiind interzisă comercializarea.
Comercializarea porcilor din exploataţiile nonprofesionale (gospodăriile populaţiei) se va face numai în târguri de animale autorizate sanitar veterinar sau din gospodăria vânzătorului în gospodăria cumpărătorului. În această situaţie mişcarea animalelor se va face numai însoţite de Formulare de mişcare a animalelor şi Certificate Sanitar Veterinare.
Inspectorii din cadrul cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad vor verifica modul de respectare a normelor privind protecţia animalelor în timpul sacrificării.
Fiecare deţinător de animale este obligat să solicite persoanelor autorizate, efectuarea asomării animalelor prin metoda ,,glontelui captiv”.
Comercializarea porcilor în alte locuri şi prin alte mijloace decât cele menţionate se sancţionează cu amendă contravenţională conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.
Examinarea cărnii în vederea depistării infestaţiei cu Trichinella spiralis, se va efectua la toate Circumscripţiile Sanitare Veterinare concesionate din munici