Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) propune Ministerului Finantelor tiparirea bacsisului pe nota de plata din restaurante, informeaza Mediafax. Potrivit sursei citate, initiativa este agreata de o parte dintre proprietarii localurilor, care cred ca vor avea un control mai bun asupra veniturile restaurantului, si respinsa de altii, pe motiv ca se va incarca factura clientului.
"ANAT si FAPT cer Ministerului Finantelor legalizarea bacsisului in restaurante. Asta inseamna ca scot la alb si bacsisul chelnerului, care astfel va fi declarat si fiscalizat", a declarat agentiei Corina Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) si al Federatiei Asociatiilor Patronatelor din Turism (FAPT), pentru Mediafax, precizand ca restaurantele ar urma sa stabilesca nivelul "atentiei" platite chelnerilor, care trebuie sa fie undeva peste 10%, si astfel statul va colecta mai multe taxe si impozite.
"Multe restaurante vor renunta sa mai plateasca la negru chelnerii. Tinand la negru bacsisul, aceasta poveste nu ajuta nimanui", a mai declarat Corina Martin, adaugand ca in mai multe tari, printre care si SUA, bacsisul in restaurante este legalizat si fiscalizat.
Parerile sunt insa impartite in randul reprezentantilor restaurantelor, unii dintre ei considerand ca o asemenea masura ar avea consecinte negative asupra consumului, mai arata Mediafax, citand opinii ale proprietarilor de restaurante.
Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), considera si el ca pot fi gasite variante mai bune prin care sa creasca incasarile bugetare: "Inainte sa fiscalizam bacsisul, ar trebui sa incercam sa fiscalizam toate tigarile si petrolul care intra in tara. Ar trebui mai intai sa ajutam economia sa mearga atat de bine incat restaurantele sa aiba vanzari si abia apoi sa punem bacsisul c