În primele nouă luni ale anului 2012 au intrat în procedură de insolvenţă nu mai puţin de 16.481 firme din România, potrivit unui studiu realizat de Coface.
Numărul este în creştere cu 7,59% faţă de aceeaşi perioadă din 2011, şi cu 17,17%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2010, ceea ce înseamnă că firmele româneşti s-au confruntat cu dificultăţi tot mai mari în ultimul an.
Peste jumătate din aceste insolvenţe au fost solicitate de către debitori, se menţionează în studiu.
Ce fel de firme intră in insolvenţă
Circa, 86% dintre firmele intrate în insolvenţă în primele nouă luni ale anului sunt microîntreprinderi, care reprezintă sub 10% din cifra de afaceri consolidată, 12% din numărul de salariaţi si 0,5% din valorea cumulată a datoriilor.
Cele mai mari creşteri ale numărului de insolvențe în primele nouă luni ale anului curent, comparativ cu aceeasi perioadă a anului anterior, s-au înregistrat în sectoarele: comerţ cu amănuntul 17,74%, tranzacţii imobiliare 14,04%, hoteluri şi retaurante 13,44% şi transporturi - 11,76%.
Cele mai mari scăderi se înregistrează în sectoare precum: fabricarea substanţelor şi produselor chimice 14,55%, fabricarea produselor textile, a articolelor de imbrăcăminte şi încălţăminte - 13,33%.
Distribuţia în ţară
Cele mai afectate trei zone ale ţării din punct de vedere al numărului de insolvenţe au fost: N-V cu 17%, S-E cu 13%, respectiv S cu 19%, acestea concentrând aproximativ jumătate din totalul insolvenţelor din primele trei luni ale anului. Singurele zone în care numărul de insolvenţe înregistrate în primele nouă luni ale anului curent a scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut sunt: N-E, cu o scadere 19% şi Municipiul Bucureşti, cu o scădere de aproximativ 8%.