Decizia Consiliul Superior de Apărare a Ţării (CSAT), care a dat aviz negativ pentru privatizarea unor companii de stat şi amânarea listării pachetelor minoritare de acţiuni ale companiilor de stat din energie, au supărat delegaţia Fondului Monetar Internaţional, a spus astăzi Rodin Traicu, secretar de stat în ministerul Economiei.
Reprezentanţii Fondului ar fi criticat şi neintroducerea managementului privat în multe dintre companiile de stat, a mai spus Traicu.
"Se vedea clar că au o deficienţă în a înţelege că sunt nişte etape, nişte timpi vizavi de paşii ce trebuie făcuţi pentru a angaja firma de recrutare şi de cât timp e nevoie pentru a-şi executa contractul. Dorinţa lor este aşa, de zvâc", a fost replica dată de Traicu acestor cerinţe venite din partea Fondului, în cadrul conferinţei Focus Energetic, potrivit Agerpres.
Tot CSAT a dat aviz negativ pentru privatizarea Tarom.
FMI, supărat că nu s-a listat Transgaz
Traicu a mai spus că reprezentanţii FMI au fost "deranjaţi" de amânarea listărilor pe bursă a pachetelor minoritare ale companiilor din energie, în special Transgaz.
"Hotărârea CSAT de a nu mai privatiza pachetul de la Transgaz, o întoarcere de strategie, i-a deranjat şi au fost puţin mai vehemenţi. Este vorba de o decizie strategică", a spus Rodin Traicu.
Autorităţile române au pus la dispoziţia FMI contractul Oltchim - CET Govora, după ce organismele internaţionale au solicitat documentele pentru verificarea legalităţii lor.
"Au fost curioşi dacă contractul dintre Oltchim şi CET Govora a respectat Legea energiei şi gazelor naturale, drept pentru care l-am pus la dispoziţia lor să vadă că aşa este", a declarat secretarul de stat.
Oficialii FMI au discutat cu reprezentanţii Ministerului Economiei pe parcursul vizitei tehnice efectuate în România, în p