Măsurile sociale luate de Guvern și lipsa de preocupare pentru economie au condus la scăderea PIB în al treilea trimestru, ceea ce face recesiunea aproape inevitabilă.
Perspectiva economică pentru finalul anului este extrem de proastă
Sursa: FOTO: EVZ
Căderea economiei din trimestrul trei nu rămâne fără urmări. Este semnul că ne îndreptăm spre stagnare sau chiar recesiune, în 2012, spun analiştii. Cum am ajuns însă de la o creştere estimată la 1,8% - 2,3% la început de an, la o posibilă recesiune? O listă întreagă de măsuri ce puteau atenua scăderea sau chiar creşte PIB-ul, n-au fost luate de Guvern, acesta fiind preocupat de lupta politică.
PROASTA UTILIZARE A FONDURILOR EUROPENE.
„Bine folosite, acestea puteau aduce un plus de 0,5 sau chiar de un punct la produsul intern brut”, a spus pentru EVZ Matei Păun, managing partners BAC Investment.
NICIUN BAN PENTRU ECONOMIE.
Dominanta socială din programul de guvernare al USL a făcut ca în cadrul primei rectificări bugetare o mare din parte din fonduri să fie tăiate de la investiţii pentru a merge către plata restanţelor la pensii ceea ce a a afectat PIBul. „Când opreşti nişte lucrări mari se opresc motoarele şi este angajată mai puţină forţă de muncă”, a spus pentru EVZ consultantul fiscal Gabriel Biriş.
SEMNAL PROST PENTRU INVESTITORI.
Cu siguranţă, acestea n-au fost măsuri care să încurajeze venirea investitorilor sau chiar menţinerea unor investiţii. „Toată tevatura din vară a creat un sentiment negativ printre investitori. Investiţiile noi în economie au fost spre zero, în august şi septembrie”, a mai spus Gabriel Biriş. Ruşii de la Mechel, care au nu mai puţin de cinci combinate în România, şi lanţul de supermarketuri Interex, sunt cele mai sonore nume de investitori care au părăsit piaţa în 2012. Pe de altă parte, şi oprirea producţiei Oltchim, pe fondul unei încercă