Emisiile de dioxid de carbon ar scădea în 2050 de la 80 de milioane de tone la doar 13 milioane, potrivit unui raport Greenpeace despre România
România poate acoperi din resurse regenerabile 84% din necesarul energetic al anului 2050, însă investiţiile necesare pentru a realiza acest lucru ar fi de 101 miliarde de euro, cu 24 de miliarde de euro mai mult decât dacă ne-am baza pe combustibilii clasici, potrivit studiului (R)evoluţia Energetică.
Raportul, realizat împreună cu Consiliul European privind Energia Regenerabilă (EREC), face o comparaţie între un scenariu de referinţă – în care sectorul energetic evoluează în ritmul actual – şi un scenariu orientat spre energii regenerabile şi eficienţă energetică.
Din comparaţia celor două modele există o serie de avantaje pentru folosirea energiei verzi. Astfel, ar exista un plus de 6.000 de locuri de muncă între 2010 şi 2030, s-ar reduce costurile de combustibil prin eliminarea treptată a celor fosili, ale căror preţuri urcă ameţitor pe bursele de mărfuri, şi ar creşte securitatea energetică prin reducerea importurilor. În fine, emisiile de dioxid de carbon vor scădea abrupt, de la 80 de milioane de tone în 2009 până la doar 13 milioane de tone.
Cum tratăm schimbările climatice
Schimbările climatice au devenit o certitudine, iar efectele acestora se fac simţite pretutindeni pe glob, tot mai puternic de la an la an, fie sub forma fenomenelor meteorologice extreme, fie prin deşertificarea anumitor zone din lume, topirea calotei polare sau afectarea vieţii marine o dată cu modificarea curenţilor oceanici. De asemenea, anumite specii de plante şi animale sunt în pericol de dispariţie, din cauză că rămân fără hrană sau se modifică ecosistemul.
Este imperios necesar ca încălzirea climei să fie menţinută sub 2 grade Celsius, iar pentru aceasta trebuie ca omenirea să re