Meşterul croieşte încălţări tradiţionale după noile tendinţe. Şi încă se mai găsesc cumpărători în târguri şi oboare. Sursa: IONUȚ FANTAZIUSursa: IONUȚ FANTAZIU
1 /.
Cum să-l recunosc pe meşter. "Numărul maşinii e NBA, ca la americani", explică scurt la telefon Ion Nistor plăcuţa de identificare de la "caleaşca Volkswagen", cea care a bătut sute de kilometri pe şoselele din ţară, pe la toate târgurile de tradiţii la care a fost invitat.
Ca vântul, pornim spre casă: "Mergem la câţiva kilometri în afara Sighişoarei, apoi prima stradă la stânga, după indicatorul cu trecerea de pietoni, nu dă greş nimeni". Prima la stânga, câteva coşuri fumegând şi apare şi casa lui nea Ion.
Tiţa, responsabilă cu muzica
Înăuntru nu este casă. E palat curat, o adevărată împărăţie a opinicilor, a curelelor, cu şef peste toate meşterul Nistor. Rătăcit între un cuier şi un volan, lucru modern printre articolele tradiţionale: "Trebuie să-l îmbrac, mai primesc diferite comenzi, dacă am model fac orice, numai gaura la ac să nu-mi dea să fac".
Cei care ajută la opinci zi de zi cu devotament sunt Tiţa, un papagal care îi cântă de dimineaţă până seara, fiica lui şi Alex, nepotul, la grădiniţă în grupa mare, căruia ar vrea să-i lase meseria moştenire, dar încă n-a aflat că el ar vrea să se facă, atunci când va fi mare, "şef de poliţist". Ca să-i meargă mâinile ca fulgerele la croit şi cusut opinci sau curele, bea tot timpul dintr-o ulcică tradiţională în care ţine "energia". "Îmi pun aici cafea de dimineaţa şi tot iau din ea aproape toată ziua."
Primul pe care l-a încălţat a fost un prieten. "I-am făcut două perechi, dar mă gândeam, ce dom’le, chiar opincar. Am văzut că le-a plăcut mai multor oameni şi au început să fie din ce în ce mai mulţi interesaţi, m-am apucat se rios".
Noua colecţie
Opincile s