România se află pe locul al treilea în Europa cu 50 la sută din populaţie supraponderală şi 25 la sută obeză. Specialiştii pun ascensiunea nefericită a ţării noastre în topul european al supraponderalilor în special pe seama trecerii primei „generaţii fast-food” de după '90 în rândul adulţilor.
După cum arată statisticile Institutului de Endocrinologie „C.I. Parhon”, din Bucureşti, România a urcat pe locul al treilea al supraponderalilor din Europa, aceasta după ce în 2003 statisticile europene ne clasau pe locul 23 în privinţa procentului de persoane supraponderale, cu tot cu obezi, notează Agerpres.
Statistica Institutului „C.I. Parhon” arată că 30 la sută dintre românce sunt supraponderale şi că 20 la sută dintre bărbaţi au o greutate peste normal. Şi la capitolul obezitate infantilă cifrele sunt îngrijorătoare, 40 la sută dintre copii fiind obezi.
„Din păcate, majoritatea celor care au probleme cu greutatea îşi doresc să scape de surplusul ponderal peste noapte şi refuză să înţeleagă că aşa ceva nu este posibil. Aşa se explică faptul că peste 80 la sută dintre cei care mi se adresează au urmat cel puţin o dietă de înfometare, au slăbit şi au crescut apoi în greutate mai mult decât la începutul dietei”, a spus lector dr. Lygia Alexandrescu, specialist în nutriţie, într-un comunicat de presă.
Cele mai importante greşeli alimentare care ar trebui evitate sunt nerăbdarea şi obiectivele nerealiste.
Studiile arată că persoanele care slăbesc într-o perioadă suficient de lungă se menţin mai bine la greutatea normală. Un ritm de scădere sănătos este cuprins între o jumătate de kilogram şi un kilogram pe săptămână.
O altă greşeală este absenţa micului dejun, în condiţiile în care consumarea zilnică a unui mic dejun copios este esenţială pentru furnizarea energiei necesară organismului încă de dimineaţă şi, în plus, previne apariţia