Banca centrală doreşte să reducă îndatorarea României în valută şi să micşoreze riscul valutar la care se înhamă populaţia şI firmele .
Piaţa bancară are nevoie de un cadru instituţional pentru finanţarea în lei, iar BNR discută cu băncile comerciale pentru a stabili acest cadru legislativ, a declarat viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Bogdan Olteanu. Cea mai mare problemă pentru a trece masiv la împrumuturile în lei este ca băncile comerciale să găsească o resursă stabilă pentru asigurarea finanţărilor în moneda naţională.
"în ce priveşte utilizarea monedei naţionale în finanţarea economiei, cel puţin un element fundamental este a fi rezolvat, asigurarea finanţării, a unei finanţări stabile pe termen lung. Vorbim aici de necesitatea unui cadru instituţional şi sunt discuţii pe care noi ca reglementator, ca autoritate publică, le purtăm cu băncile comerciale referitoare la nevoie de cadru legsilativ, de cadru normativ care să sprijine misiunea în ceea ce priveşte atragerea de resurse financiare în lei", a afirmat Olteanu la conferinţa Rolul finanţărilor în moneda naţională pentru creşterea suustenabilă a economiei, organizat de revista Finanţiştii. Oficialul BNR a mai precizat că până la luarea unei decizii şi implementarea ei, trebuie luat în considerare calendarul trecerii la moneda euro. “După alegerile parlementare mediul politic trebuie să ia o decizie referitoare la un calendar realist atât în ceea ce priveşte situaţia din zona euro, cât şi în ce priveşte situaţia din România pentru crearea unei convergenţe reale, dar şi îndeplinirea condiţiilor formale. Odată un asemenea calendar gândit, negociat, acceptat de elite şi de public, toate aceste scheme de finanţare rămâne a fi gândite în funcţie de acest calendar", a afirmat Olteanu.
Ţara să nu se mai îndatoreze în valută
Banca centrală doreşte să limiteze creditar