de Andra MARINESCU
andramarinescu@tribuna.ro
03 decembrie 2012 23:53
36 vizualizari
A-A+
Lume multă, forfotă, curiozităţi şi stări care mai de care mai diferite. De la zâmbete largi, la câteva lacrimi pe obraz. Asta a însemnat Ziua Naţională a României la Muzeul din Aer Liber, acolo unde ora prânzului a concis cu tăierea porcului.
Oameni de toate vârstele, de la copii de trei ani, la bătrâni de 80 de ani, s-au strâns pentru a sărbători 1 Decembrie în mod românesc. De aceea, chiar şi cu o oră înainte de începerea evenimentului, aceştia s-au strâns la terasa "Cârciumii din bătrâni", cea care a organizat evenimentul. "Noi pregătim pomana porcului, un rachiu fiert şi un vin fiert. Avem în ceaun pomana porcului, care se face din untură de porc, se pune apoi carnea, se adaugă cârnaţii şi mujdeiul de usturoi", spune Gela, una dintre femeile care amestecă de zor în ceaunul cu mămăligă. Pofticioşii, însă, nu stau deoparte. Asta pentru că atât în jurul mâncării de pe foc, cât şi în jurul porcului tăiat, care este pârlit şi apoi curăţat, mulţimea s-a adunat. Fie din pură curiozitate, fie din dorinţa de a vedea obiceiurile din Dumbrava Sibiului în privinţa Ignatului. Unii participanţi sunt pentru prima dată la un asemenea eveniment, astfel că urmăresc fiecare mişcare a mânuitorilor cuţitelor. Alţii s-au aşezat deja la masă şi aşteaptă pomana porcului, pentru care plătesc 21 de lei. "Aici e bine, e frumos. O zi fericită pentru români. E o idee bună tăierea porcului. Mulţi care nu au posibilitatea să vadă asta o pot face aici şi e foarte interesant", spune Sorin Pop, unul dintre mulţii oameni care stau la masă şi sunt mulţumiţi de bunătăţile servite, dar şi de muzica românească de pe fundal.
Tradiţie de patru ani
În ceea ce priveşte alegerea datei de 1 decembrie ca fiind data tăierii porcului, aceasta nu este întâmp