Cetatenii cu drept de vot sunt chemati la urne, duminica, pentru a-i alege pe deputatii si senatorii care ii vor reprezenta in Parlament in urmatorii patru ani.
Numarul sectiilor de votare pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie este de 18.749, dintre care 18.454 in tara si 295 in strainatate, conform datelor publicate pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente (AEP).
Ce alegem pe 9 decembrie
Conform Legii 35/2008 privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului, in prima etapa intra direct in Parlament candidatii care obtin peste 50% din voturi, in colegiile in care acestia au candidat.
A doua etapa prevede ca fiecare partid are dreptul la un numar de locuri direct proportional cu voturile obtinute.
Astfel, daca un partid ia peste 50% in toate colegiile dintr-un judet sau in mai multe colegii, legea prevede, prin redistribuire, atribuirea unor locuri suplimentare si unor candidati ai altor partide.
Candidatilor independenti li se atribuie cate un mandat, daca au obtinut majoritatea voturilor in colegiul uninominal in care au candidat.
De asemenea, partidele politice trebuie sa obtina un prag electoral de 5% din voturile valabil exprimate pentru a avea dreptul la mandate de parlamentar.
Cine are drept de vot
Pe 9 decembrie isi pot exercita votul toti cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani, pana in ziua alegerilor inclusiv. Nu au dreptul de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie si nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotarare judecatoreasca definitiva.
Fiecare alegator are dreptul la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputatilor si la un singur vot pentru Senat. Fiecare alegator isi exprima votul personal, potrivit prevederilor legale.
Cum se voteaza
Cetate