Porcii îngrăşaţi la ţară cu cereale, făină de mălai, tărâţe sau cartofi au fost la mare căutare, sâmbătă, în târgul de animale de la Prundu Bârgăului, deşi ţăranii au cerut pe ei cu circa 25 - 30 la sută mai mulţi bani faţă de anul trecut.
Sute de oameni au mers, sâmbătă, la târgul de animale din Prundu Bârgăului, să-şi cumpere porc de Crăciun pe care să îl sacrifice, mulţi fiind dezamăgiţi că ţăranii au cerut pe kilogram 10-11 lei faţă de 7-8 lei cât a costat în decembrie 2011.
Sabina Bercea de la Mijlocenii Bârgăului, care a venit în târg cu un porc de 180 de kilograme, a declarat corespondentului MEDIAFAX că vrea să obţină pe animalul său 1.800 de lei fiindcă numai în felul acesta şi-ar acoperi toate cheltuielile pe care le-a făcut timp de un an cu hrana lui şi munca depusă pentru a-l creşte.
"Porcul l-am crescut acasă, în gospodărie, cu cartofi, cu porumb, vara îi dăm lucernă proaspătă, iarna uscată. Furajele au fost scumpe anul acesta. Ne-am trudit să-l creştem. Carnea e bună, naturală, fiindcă l-am crescut numai cu cereale. Noi nu îi îngrăşăm artificial. Cerem zece lei pentru kilogramul viu, dar mai negociem că suntem la piaţă. Au mai venit oamenii şi au întrebat, numai că sunt puţini bani", a declarat Sabina Bercea.
La rândul său, Ioan Juncu, din Susenii Bârgăului, proprietarul unui porc de 150 de kilograme, a spus că ar fi vândut animalul unui abator dacă ar fi primit suficienţi bani.
"Am fi vrut să-l dăm la abator, dar ne dau foarte puţini bani, mai mult în bătaie de joc, şi, dacă nu ne convine, nu îl dăm. Nu îmi convine mie să-l duc. Porcul meu e mare, e gras, dar nu am ce să fac, aşa a crescut până acum. Dar, dacă îl pui în cratiţă, nu se topeşte ca şi carnea din magazin care-i injectată, plină de apă. Îţi rămâne ceva în tigaie. Ai ce mânca. Dacă te duci şi cumperi de la magazin, dintr-un kilogram de carne, dacă rămâi cu