de Mihai POSADA
22 decembrie 2012 00:11
7 vizualizari
A-A+
Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala cluj-Napoca, Laurenţiu Oprea se află la a 22-a sa carte, Noi suntem..., apărută în 2012 la Editura Samuel din Mediaş. Este vorba de 222 de pagini de proză moral-cetăţenească sau, ca să fim apdataţi în exprimare, de atitudine civică.
"În loc de prefaţă" prezintă un extras semnat Gh. Buşoiu şi Lucian Giura, din volumul "Profiluri medieşene", vol. 2, în care este prezentată personalitatea şi activitatea scriitorului originar din Uricani (Hunedoara), patron şi editor al hebdomadarului "Informaţia săptămânii" ce apare la Mediaş - oraşul de adopţie al intelectualului Laurenţiu Oprea, absolvent al facultăţii de T.C.M. la Braşov, al Filologiei, secţia germanistică şi al Psihologiei la Universitatea "Lucian Blaga " din Sibiu.
Încă din primele texte ale volumului Noi suntem..., aflăm că în amorţeala bancară actuală, agitaţie şi dobânzi mari are doar Banca Comercială Carpatica. Dacă pe vremea când, "nu demult, oraşul duduia" cu o viaţă economică bogată, plină, echilibrată, astăzi Mediaşul "nu are industrie, nu are turism, nu are aproape nimic, doar o speranţă". Realitatea alarmantă a locului e semnalată cu intransigenţă de autor: "Dacă n-ar fi Romgaz şi Transgaz, Mediaşul ar dispărea încet, încet de pe harta ţării", iar "Dacă n-ar fi centrul industriei gaziere, nu s-ar povesti nimic despre MEdiaş".
În cartea aceasta de cronici medieşene, radiografia actualităţii româneşti, nu doar transilvănene, e pusă net sub ochii cititorului, în tonul specific jurnalistului care este Laurenţiu Oprea: "Se fură orice şi oricând. De la capace de canal la focoase de rachetă". Cea mai gravă este presimţirea pericolului afirmării în gura mare a adevărurilor demolatoare în ordine morală, estetică, economică - într-un cuvânt decăderea naţiei: "Începe